2009. október 31., szombat

Könyv - Peter Mayle: Egy év Provence-ban

Elolvasva: 2009. 10. 30
Megmondom (vagyis leírom) őszintén, hogy nekem ez a regény nem tetszett. Olyan sok jót olvastam Mayle-ről és regényeiről, hogy nagy öröm volt mikor szembejött velem a könyvtárban. Elolvastam a fülszövegét, és vártam izgatottan, hogy olvashassam. Majd elkezdtem olvasni, és egyre nehezebben ment a sok leírás olvasása. Az elején még tetszett, szinte én is ott voltam az étkezéseknél, velük bicikliztem a tájakon, de végére már kínszenvedés lett. :(
Ha szembe jön velem egyszer még egy könyve, adok neki egy esélyt.

"Az ifjú angol házaspár, Peter és neje búcsút int Angliának. Tanyát vásárol Dél-Franciaországban, áthozatja a csatornán két kutyáját, és gyökeret ereszt Provence-ban. Hamar kiderül számukra, hogy az itt élők a hagyományaikhoz ragaszkodó, sokat évődő, de keményen dolgozó derék emberek, akik fél lábbal a múlt században élnek, mégis hamisítatlanul korunk gyermekei. Az ételek iránti érdeklődésük pedig egyenesen a megszállottsággal határos. A jó kenyérért, ha kell, öt faluval is arrébb zarándokolnak, alaposan meggondolják azt is, hol vegyenek bort, a húsokról, sajtokról, tenger gyümölcseiről már nem is beszélve. Az ebédidő hétköznap is két óra, a táplálkozás - amelynek a maga módján mindenki szakértője - szent és sérthetetlen tevékenység. A mulatságos történetek és páratlan gasztronómiai élmények olvasása közben észrevétlenül is szakértőivé válunk a legendás Provence-nak, s olyan értékes információkhoz jutunk, melyek semmiféle útikönyvben nem szerepelnek."

Értékelés: 10/6

Film - Álom.net

Már a forgatáskor kinéztem magamnak ezt a filmet, hogy én látni akarom. Moziban nem csíptem el, de a héten sikerült letöltenem. Kíváncsi voltam Lillácskára, mivel a Vacsoracsatában olyan tipikus szőke, butácskát játszott. De "nem csalódtam" benne. Itt is! Igaz nekem tetszett a film, mivel akármilyen nyálasok ezek a filmek, én szeretem őket nézni. :) Tehát egy mondatban: ez a film tipikus, szőke nős, szépfiús, gimis, pomponlányos tini film. :)

Álom.net
magyar
romantikus - vígjáték

Hossza: 96 perc
Gyártás éve: 2009

Rendező: N. Forgács Gábor

Főszereplők:

Labancz Lilla (Regina)

A gimi utolsó évei. Hát igen! Szerelem, barátság és rivalizálás… dolgok, amik egy tinédzser életéből nem maradhatnak ki. Regina az iskola egyik legnépszerűbb, legaktívabb tanulója, aki nem mellékesen csinos és gazdag. Magyarországon elsőként megalapítja iskolája pompon-csapatát. Mi ez, ha nem egy Hollywood-i álom?
Ám egy nap villámcsapásként éri a hír, hogy egy titokzatos e-mailre hivatkozva eltanácsolják őt az iskolából. Az új iskola új barátokat, új kalandokat és persze új gondokat jelent: mit csinál egy pompon csapatkapitány egy konzervatív iskolában, ahol ő egy kívülről jött idegen, akit eleinte mindenki csak távolságtartóan szemlél?
Regina hiába van tele jó szándékkal, új osztálytársai piperkőc, sznob hercegnőként kezelik, főként a suli vezető diákja, Lívia. Regi lassan rájön, hogy a népszerűségnél fontosabb dolgok is vannak a világon, ebben pedig nagy szerepe van Márknak, az új szomszédnak. A fiú zenész, barátaival délutánonként a garázsban berendezett stúdióban ütik el az időt. A csajos pop-rajongó Regina eleinte a pokolra kívánja az új szomszédot az egész rock bandájával együtt, ám amikor Márk a védelmére kel az új iskolában, egy csapásra megváltozik minden, és különös vonzalom alakul ki a két fiatal között. A rémálom pedig végleg véget ér, amikor Reginának sikerül a lehetetlen: az elit iskolában olyan szurkolócsapatot állít össze egykori riválisa, Lívia segítségével, amely még a régi sulijának táncosaival is felveszi a versenyt. Ezt be is bizonyíthatják, hiszen az iskola csapata bekerült az országos döntőbe.
Mindeközben egy titokzatos rajongó mesterien alakítja az eseményeket és időről időre megjósolja Regina mindennapi harcait: ő nem más, mint „álom.net˝, a pompon királynő internetes chat-partnere.
De hogy kit takar a név, és mit is akar valójában? Senki sem tudja. A tinik világának saját törvényei vannak, itt senki sem az, akinek látszik.
Egy azonban bizonyos: ha nem vagyunk képesek felvállalni önmagunkat, és elferdítjük a valóságot, a hamis világ egy-kettőre összeomolhat, és a végén senki sem marad mellettünk. Csak az igaz barátok... és persze a szerelem.

Szereplők: Czifra Kinga (Lívia), Csernóczki Ádám (Márk), Jankóczky Attila (Dávid), Széni István (Gábor), Steiner Kristóf (Krisztián), Incze Ildikó (Katalin), Oberfrank Pál (András), Reviczky Gábor (Iskola igazgató), Rékasi Károly (Károly), Bánfalvy Ágnes (Márta)

Munkatársak: Gyártó: HCC Media Group , Forgatókönyvíró: N. Forgács Gábor , Forgatókönyvíró: Steiner Kristóf , Producer: Cirkó József , Producer: Sallay Edina , Zene: Kárpáti Zsolt , Zene: Makai Zoltán , Operatőr: Tóth Zsolt , Látványtervező: Gárdonyi László , Jelmeztervező: Gyarmathy Zsolt

Premier: 2009. április 16. (Magyarország)

2009. október 27., kedd

Könyv - Susan Elizabeth Phillips: Várom a párom

Elolvasva: 2009. 10. 25
Sok blogon olvastam már erről az írónőről, és mivel én is szeretem a romantikus regényeket, el is olvastam ezt tőle. Az a tipikus romantikus regény, csavarral, romantikával, szerelemmel, szexszel, bánattal és happy enddel. Már az első fejezetben ki lehetett találni, hogy mi lesz az egész vége, de azért falni is lehet az oldalakat. Nekem tetszett, nagyon haladós könyv volt. És a lelkemnek is nagyon jót tett.

"Annabelle belefáradt abba, hogy ő legyen a család fekete báránya. Az eljegyzése felbomlott, a munkája fölösleges. Még a haja is leginkább egy szénakazalhoz hasonlít! De most minden meg fog változni, mivel átvette néhai nagyanyja társkereső vállalkozását. Csak annyi a dolga, hogy megnyerje ügyfelének Chicago legszexisebb agglegényét, s akkor ő lesz a város legkapósabb házasságközvetítője. Semmi és senki nem fog az útjába állni - sem a kocsija alatt részegen heverő hajléktalan, sem a saját családja, de legkevésbé egy vakvágányra futott szerelem utózöngéi... Heath Champion az ő dollárzöld szemével és számítóan csepegtetett vonzerejével a város legjobb sportmenedzsere. Vagyonos, munkamániás és jóképű. De akkor minek neki egy házasságközvetítő, különösen egy olyan vörös hajú kétbalkezes, mint Annabelle Granger? Szó, mi szó, szórakoztató és van benne valami báj. De Heath azt keresi, aki sikereire felteszi a koronát - a tökéletes feleséget. S egy különleges házassághoz különleges házasságközvetítő kell, nem igaz? A nádszáltermetű és gazdag Portia Powers arra tette fel az életét, hogy mindenki számára megtalálja a megfelelő társat, s ez csupán saját magának nem sikerül. Mit számít, hogy több ellensége van, mint barátja, és egy hajszál választja el az idegösszeomlástól, ha az övé Chicago legmenőbb társkereső cége? Sem egy olyan feltörekvő amatőr, mint Annabelle Granger, sem Bodie, Heath Champion ijesztő külsejű testőre nem akadályozhatja meg abban, hogy megszerezze, amit akar... Amikor Annabelle azt ígéri, hogy bármire képes lenne a sztárügyfele boldogságáért, tényleg úgy érti, hogy bármire? Ha Annabelle nem vigyáz, szemtől szembe találja magát a város legkeményebb tárgyalópartnerével - a férfival, aki egyre gyakrabban kérdezgeti önmagától: pontosan milyen tökéletesnek kell lennie a tökéletesnek?"

Értékelés: 10/9

2009. október 18., vasárnap

Sorozat - Szívek szállodája 3. évad

Még mindig Gilmore lányok lázban égek, és ezen a héten nagyon sok részt tudtam megnézni. Ez köszönhető, hogy szerencsésen megfáztam, a légcsövem és a hörgőim is betegeskednek. De remélem, hogy most már kifele megyek belőle. A harmadik évad az egyik kedvenc évadom, főleg az utolsó részeivel. Nagyon szerettem benne Jesst, ezért sajnálom is, hogy már alig fog visszatérni. :( Folytatom a negyedik évaddal, ami abszolút a favorit nálam! :)

"sten hozta a connecticuti Stars Hollow-ban!
Az festői New England-i városkát 1779-ben alapították, és jelenleg 9973-an lakják, köztük a 32 éves Lorelai és 16 éves lánya, Rory - a Gilmore lányok.
A gyors észjárású Lorelai (Lauren Graham) egy szép régi szálloda vezetője és egyben lánya (Alexis Bledel) legjobb barátnője, bizalmasa és mentora, aki minden igyekezetével azon van, nehogy Rory is elkövesse azokat a hibákat, amelyek miatt neki tizenéves korában félresiklott az élete.

Lorelai hosszú időre eltávolodott kékvérű szüleitől (Kelly Bishop és Edward Herrmann), most azonban visszatérnek az életébe - akárcsak azok az ügyek, amelyek miatt annak idején eltávolodtak egymástól.

Még több móka, még több fellángolás, még több kihunyt tűz: a Szívek szállodájában mindig pezseg az élet! Ezen az ínycsiklandó hatlemezes kiadáson a harmadik évad mind a 22 epizódja megtalálható, és a közkedvelt sorozat rajongói újra elmerülhetnek a hihetetlen hölgyek mindennapjaiban, amelyekből nem hiányozhat a humor és a szerelem.

A változás szele fújdogál Lorelai és lánya, Rory Gilmore háza táján. Persze néhány fejlemény várható volt, mint például Rory érettségije és a felvételi izgalma, de szép számmal akadnak váratlan események is. Rory két pasival kezdi az évet (s már kettő is több a soknál), Lorelai újra lángra lobban Max iránt (talán), Lane találkozik az Igazival (na végre), meglepetés éri Sookie-t (az a kellemes fajta) és a szállót is (az a nem annyira kellemes fajta). A lányok türelmetlenek, hát ne várakoztassuk meg őket!"

2009. október 16., péntek

Könyv - Syrie James: Jane Austen naplója

Elolvasva: 2009. 10. 15
Nagy lelkesedéssel vágtam neki ennek a romantikus regénynek, és amilyen nyögvenyelősen haladtam az elejével, olyan gyorsan faltam a végét. Még előtte alaposan utána olvastam Austennak, mert szégyen ide vagy oda, én még nem olvastam egyik művét se. Azt leszűrtem, hogy ez egy kitaláció, de szerencsémre én bármelyik mozzanatát elhittem a regénynek, mert a hátteret nem nagyon ismerem / ismertem. Az az egy biztos, hogy fogok még tőle olvasni, mert egy - két művére nagyon felfigyeltem, nagyon megtetszett. Az különösen tetszett a műben, hogy rengeteg kulisszatitkot tudtam meg a különböző regények előéletéről. A mű végén az író teljesen tisztába teszi a dolgot, hogy az egész a képzelet szüleménye. Azt viszont nem titkolom, hogy teljesen a végéig bíztam benne, hogy elveszik Janet. :))

"Szép számú szóbeszéd kering egy titokzatos úriemberről, aki állítólag Jane életének szerelme volt. Talán most feltárul az igazság... Mi volt Jane Austen titka? Elegendő volt pusztán az istenáldotta tehetség, a sorstól ajándékul kapott rendkívüli érzék az iróniához, hogy a sokgyerekes angol vidéki lelkész vénkisasszony lányának sercegő lúdtolla alatt olyan fordulatos regények szülessenek, amelyek ma is világszerte a sikerlisták éllovasai, s amelyeket révült boldogsággal bámulunk, ha filmvászonra vagy éppen televíziós képernyőre kerülnek? Hogyan tudhatott egy nő - akinek alig volt módja valóságos élményeket gyűjteni - olyan életteli figurákat teremteni, akikre mindmáig úgy gondolunk, mint közeli ismerőseinkre? S főként: hogyan tudhatott akkora beleérzéssel írni a szerelemről, ahogyan tette, hiszen e téren végképp nem volt tapasztalata? Nos, az utóbbi kérdésre ad választ kitűnő regényében a sikeres amerikai író, Syrie James, aki felhasználja, hogy Jane Austen életrajzából hiányzik valami, ez életének egy olyan szakasza, amelynek minden dokumentumát gondosan eltüntették a családtagok. Ebben az időszakban az élet megajándékozza Austen kisasszonyt egy csodálatos, lobogóan szenvedélyes szerelemmel. Ennek hol vidám, hol fájdalmas, bonyodalmakban bővelkedő történetét hagyja az utókorra egyik bátyja padlásán, vén tengerészládába elrejtett, s a közelmúltban megtalált emlékirataiban Jane Austen. A tetőt javító munkások fedezték fel a kéziratokkal telepakolt ládát. Az alján valami oda nem illő lapult: aprócska bársonytokban egy finom mívű rubinköves aranygyűrű..."

Értékelés: 10/9

2009. október 15., csütörtök

Sorozat - Szívek szállodája 2. évad

Már régen befejeztem, sőt nemsokára befejezem a 3. évadot is. Csak annyit mondok róla, hogy aki még nem látta a Gilmore lányokat, az sürgősen szerezze be, és csak üljön le és nézzen! :)

"Isten hozta a connecticuti Stars Hollow-ban!
Az festői New England-i városkát 1779-ben alapították, és jelenleg 9973-an lakják, köztük a 32 éves Lorelai és 16 éves lánya, Rory - a Gilmore lányok.
A gyors észjárású Lorelai (Lauren Graham) egy szép régi szálloda vezetője és egyben lánya (Alexis Bledel) legjobb barátnője, bizalmasa és mentora, aki minden igyekezetével azon van, nehogy Rory is elkövesse azokat a hibákat, amelyek miatt neki tizenéves korában félresiklott az élete.

Lorelai hosszú időre eltávolodott kékvérű szüleitől (Kelly Bishop és Edward Herrmann), most azonban visszatérnek az életébe - akárcsak azok az ügyek, amelyek miatt annak idején eltávolodtak egymástól.

Melegség, báj, szellemes szópárbajok, szívszorítóan drámai pillanatok - a közkedvelt Szívek szállodája a második évadban is ötcsillagos szórakozást kínál vendégeinek, akik a DVD-kiadás hat lemezén a második év mind a 22 ellenállhatatlan epizódját megtalálják.

Itt vannak a régi kedvencek - Lorelai, az egyedülálló anya, szupertehetséges lánya, Rory, az arisztokrata szülők, Emily és Richard, valamint a Stars Hollow-i álmodozók és különcök serege -, de új arcokkal is találkozhatunk, köztük Luke unokaöccsével, Jess--szel.

A helyiek nem nézik jó szemmel a fiú lázadó viselkedését, Roryt azonban megfogja könyvek iránti rajongásával. Az "elbűvölően nagyszerű" (Ken Parish Perkins, Fort Worth Star-Telegram) sorozatban szívek törnek szét és forrnak össze, karrierek fejeződnek be és kezdődnek el, a maga teljességében - örömmel, bánattal, diadallal és kudarccal - zajlik az élet."

2009. október 5., hétfő

Könyv - Lois Lowry: Nyáron történt

Elolvasva: 2009. 10. 05
Annyira magával ragadó tud lenni az összes Lowry könyv, hogy kutakodok minden Magyarországon megjelent kötetéért. Így találtam rá a gyerekkönyvtárban erre a könyvére. Az a tipikus Lowry könyv ez is, igaz nincsen benne annyi mélypont, és feketeség, mint az eddig olvasott könyveiben. Igaz teljesen szívbemarkoló és hihetetlenül szomorú is egyben.
A történet egy családról szól: apa, anya, 2 leány. Elköltöznek egy kis faluba, ahol az apuka meg tudja írni a könyvét. A kisebbik leány Meg E/1 személyben meséli el a történetét, ami sajnos tragédiával végződik. Ugyanis a nagyobbik leányzó Molly leukémiás.
Aki olvasta már valamelyik kötetét Lowrynak, az ezt se hagyja ki.
Szemtelen módon itt fejeztem be a munkában, és kolleganőm már le is csapott rá. :)

"Meg irigykedik nővérére, Mollyra, akit sokkal csinosabbnak és sikeresebbnek lát. Molly fegyelmezettebb és rendesebb, ő indulatosabb és rendetlenebb. Kettejük különbözősége akkor válik nehezen elviselhetővé, amikor városi otthonukból vidékre költöznek, s nekik közös szobán kell osztozniuk.Aztán Molly megbetegszik. Megnek jó ideig fogalma sincs, mennyire súlyos az állapota, s mit kezdjen a nővére és a szülei viselkedésében végbemenő változásokkal. Egy kedves, bölcs öregember és egy fiatal házaspár barátsága, valamint egy számára egyre többet jelentő hobbi, a fényképezés is segíti a kislányt, hogy átvészel je e nehéz hónapokat.Bár Lowry nem önéletrajzot írt, történetének hitelessége, hangulati ereje hasonló gyerekkori élményeiből is táplálkozik."

Értékelés: 10/10

2009. október 4., vasárnap

Könyv - Meg Cabot - Kim Harrison - Michele Jaffe - Stephenie Meyer - Lauren Myracle: Pokoli báléjszakák

Elolvasva: 2009. 10. 04
Ez az első olyan könyv, amit e-book formájában olvastam el. Jó, ez így nem igaz, mivel kinyomtattam, de ez az első, amiért nem fizettem és meg is marad nekem. :)
5 gimnáziumi báléjszakáról szóló ki történet, 5 író. Az biztos, hogy befolyásolta a hangulatom az olvasást, de van olyan történet, ami nagyon megtetszett és van olyan, ami egyáltalán nem fogott meg. Legjobban a Pusztító lánya tetszett benne, kiváltképp azért, mert az én kapcsolatom is ilyen szoros volt az apukámmal. Meg ugye Meyer kis szösszenete is ott van nálam az élvonalban. Legkevésbé tetszett a Csók és ármány. A halál és a lányka nekem túl befejezetlennek tűnik, a Vigyázz mit kívánsz pedig nem hagyott bennem mély nyomott. Összességében egyszer elment, és örülök, hogy nem fizettem érte (pedig szándékomban állt).

"Áll a bál, de para! Az öt izgalmas történet középpontjában a bál áll, pontosabban afféle para-bál, ahol aztán pokoli táncot lejtenek mindenféle lények. Délután, amikor még azon görcsöltél, hogy kétballábas vagy, és leginkább a ruhásszekrényed szegényessége aggasztott, eszedbe sem jutott, hogy maga a Nagy Kaszás visz majd táncba... Márpedig ő nem azért kért fel, hogy a toiletted dicsérje... Némely estély akciódússá fajul, olykor kivégeznek egy harapós kedvű vámpírt, angyalok csapnak össze démonokkal, szóval valamivel izgalmasabbak, mint egy retro öltönyös DJ szövegelése, és a lakásból sem kell kimozdulnod. Az ajtóval ne bajlódj, vagy bejönnek, vagy nem... Szóval, engedd el magad! Rémes estéd lesz!"

Értékelés: 10/7

2009. október 3., szombat

Könyv - Sophie Kinsella: Pánik a plázában

Elolvasva: 2009. 10. 02
Egy kicsit nehezen haladtam a könyvvel, de ezt betudom a bekövetkezett tragédiának. Viszont nagyon gyorsan haladtam vele, ha ki tudtam mindent zárni a fejemből.
Nagyon vártam már Becky történetét, és nem is csalódtam benne. Nekem tetszett az első rész is, és ez is, így kíváncsian várom a harmadik részt. Remélem, minél hamarabb megkaparintom. Az az egye nem tetszett annyira benne, hogy szerintem nagyon elhúzták a vásárlásos részt, a vége pedig egy kicsit összecsapott. Legalábbis ez az én véleményem. Én egy kicsit részleteztem volna azt az eltelt 2 hónapot, és a Luke-kal való újra találkozást.

"Mániákus vásárló sorozat

Becky Bloomwood visszatér!

Becky élete révbe ért. Ismert pénzügyi szakember, újságíró, személyes pénzügyi tanácsadó, saját tévéműsora van. Csinos, okos, elegáns, segítőkész...
Egyetlen hibája a vásárlási szenvedélye. A divat megszállottja, nem tud ellenállni
a drága, márkás cuccoknak, akkor sem, ha egy fitying sincs a bankszámláján.
Egy különleges szandál, egy selyembársony sál, esetleg egy formatervezett
divatékszer vagy egyedi táska láttán képtelen uralkodni magán.
Addig nem nyugszik, amíg meg nem szerzi valamelyiket, még akkor is, ha nincs rá fedezete.
A józan pénzügyi szakemberből - belépve egy női divatüzletbe -, a másodperc töredéke alatt pénzügyi analfabéta válik.
Se lát, se hall, csak próbál, próbál és próbál, s végül fedezetlen csekkel fizet.
Adósságai az egeket ostromolják, ruhái, cipői, táskái, övei, sáljai, piperecikkei alíg férnek el a szobájában.
Kiegyenlítetelen számlái miatt per fenyegeti, kedvese elhagyja, állását felmondják, karrierje, párkapcsolata romokban...
Önmagát okolja, pedig nem ő a célpont.
A "jóakaró" Becky szennyesének kiteregetésével akarja tönkretenni a meghurcolt lány kedvesét.
Azonban Beckyt nem olyan fából faragták, holmi firkászok nem fognak ki rajta.
Amikor a legmélyebb megalázását készítik elő, fordítva sül el a dolog.
Becky győztesen kerül ki a slamasztikából...

Sophie Kinsella legújabb regénye Amerikába, a világ legdrágább üzleteinek világába kalauzolja az olvasókat.
Az imádnivaló, de javíthatatlanul mániákus vásárló Becky humoros kalandjai felhőtlen szórakozást ígérnek mindenkinek."

Értékelés: 10/8