2009. október 5., hétfő

Könyv - Lois Lowry: Nyáron történt

Elolvasva: 2009. 10. 05
Annyira magával ragadó tud lenni az összes Lowry könyv, hogy kutakodok minden Magyarországon megjelent kötetéért. Így találtam rá a gyerekkönyvtárban erre a könyvére. Az a tipikus Lowry könyv ez is, igaz nincsen benne annyi mélypont, és feketeség, mint az eddig olvasott könyveiben. Igaz teljesen szívbemarkoló és hihetetlenül szomorú is egyben.
A történet egy családról szól: apa, anya, 2 leány. Elköltöznek egy kis faluba, ahol az apuka meg tudja írni a könyvét. A kisebbik leány Meg E/1 személyben meséli el a történetét, ami sajnos tragédiával végződik. Ugyanis a nagyobbik leányzó Molly leukémiás.
Aki olvasta már valamelyik kötetét Lowrynak, az ezt se hagyja ki.
Szemtelen módon itt fejeztem be a munkában, és kolleganőm már le is csapott rá. :)

"Meg irigykedik nővérére, Mollyra, akit sokkal csinosabbnak és sikeresebbnek lát. Molly fegyelmezettebb és rendesebb, ő indulatosabb és rendetlenebb. Kettejük különbözősége akkor válik nehezen elviselhetővé, amikor városi otthonukból vidékre költöznek, s nekik közös szobán kell osztozniuk.Aztán Molly megbetegszik. Megnek jó ideig fogalma sincs, mennyire súlyos az állapota, s mit kezdjen a nővére és a szülei viselkedésében végbemenő változásokkal. Egy kedves, bölcs öregember és egy fiatal házaspár barátsága, valamint egy számára egyre többet jelentő hobbi, a fényképezés is segíti a kislányt, hogy átvészel je e nehéz hónapokat.Bár Lowry nem önéletrajzot írt, történetének hitelessége, hangulati ereje hasonló gyerekkori élményeiből is táplálkozik."

Értékelés: 10/10

3 megjegyzés:

Mónika írta...

Szia Móni! Most láttam meg a Second Hand Club modult a blogodon, és szeretném megkérdezni, hogy hogy működik? Csak szedjem össze azokat a könyveimet, amelyeket elcserélnék másra?

Móni írta...

Szia!
Nézzél itt szét, Amadea nagyon szépen leírja, hogy hogyan is működik ez a dolog:
http://amadea.freeblog.hu/search/second

Mónika írta...

Köszönöm szépen!