2009. június 29., hétfő

Beszerzés


El sem hiszem!!! Az úgy volt, hogy mentem a szokásos Népszabadságos DVD adagunkat megvenni a kedvenc újságosunkhoz, és ott termet előttem a Marie Antoinette című könyv. Mondom, húúúú ez nekem kell. Megfordítom, és vagy 6X meg kellett néznem az árát, hogy jól látom - e. 500 azaz ötszáz forint volt rányomva az eredeti ára helyett. Ki se adtam többé a kezemből. :)) A könyv vadiúj, egy kis törés, piszok sincsen rajta. Remélem máskor is akadok ilyen kincsekre. :) Volt még mellette egy Daniell Steel könyv, meg gyerekeknek való foglalkoztató füzetek is potom áron.
Hétvégén meg voltam Debrecenbe, megvettem az Újholdat végre, és a Dadusnapló című könyvet is ráadásul az útóbbit féláron! :)))) Bárcsak mindig ilyen akciók lennének!

2009. június 26., péntek

Könyv - Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Elolvasva: 2009. 06. 24
A sűrű heti napjaim közben jó volt egy kis kikapcsolódás esténként ezzel a könyvvel. Magyar tanárként egy kicsit rosszul estek a helyesírási hibák a könyvben (ami ugye direkt volt benne), és legszívesebben kijavítottam volna, de nem az enyém a könyv, ezért nem tettem. Amúgy nem is rossz ötlet, hogy a frappánsan sikerült dolgozatokat össze kellene szedni, és megtartani. Biztosan elég muris oldalak jönnének össze. Gyorsan lehet olvasni, és nem kell hozzá tiszta fej.

"A kisdiáknak vannak gondolatai. Mindenféle gondolatai, okosak meg képtelenek. A maga kis világában többnyire a helyükön vannak. A kisdiáknak van szeme. Úgy lát vele, ahogy neki kell. Füle is van, azt hallja vele, amire szüksége van. De mi történik, ha gondolkodása, látása, hallása kénytelen a felnőtek világához igazodni? Egyszerre minden kisiklik, eltorzul, kilódul a helyéből. A kisdiákkal az iskolában dolgozatot íratnak. A dolgozat címe a felnőttek eszéhez igazodik. A kisdiák meg mondja a magáét. Próbálja összecsirizelni törmelékismereteit. Nem azt mondja, amit kell, hanem, amit tud. A nagyok világa meg a kicsik világa egymásba tolakszik. S ez ellenállhatatlanul humoros. Karinthy tudta ezt: zseniális hamisítványt írt a Tanár úr kéremben. Ebben a könyvben igazi dolgozatok vannak. Nápoly környéki gyerekek írták. Náluk különbet Karinthy se tudott. De kificamodott mondataik, kancsal látásuk, meghökkento igazmondásuk nemcsak viharos jókedvre derítik az olvasót. Be kell látnia, az együgyü fejekben valami romlatlan bölcsesség is fészkel."

Értékelés: 10/7

Film - Nászajánlat

Ma délután egy kis kikapcsolódás kedvéért megnéztem ezt a filmet. Már hiányozott a kis lelkemnek, hogy ilyen típusú filmet nézzek. Aki csak egy kis 'csöpögős', könnyed vígjátékot szeretne, ajánlom neki. Jó volt egy kicsit kikapcsolódni, és nem a mindennapokra gondolni. :)

Nász-ajánlat
The Proposal

amerikai romantikus - vígjáték

Gyártás éve: 2009

Rendező: Anne Fletcher
Főszereplők:
Sandra Bullock (Margaret Tate)
Ryan Reynolds (Andrew Paxton)

Amikor a sikeres és rettegett Margaret-nek (Sandra Bullock) azzal kell szembenéznie, hogy a bevándorlási hivatal ki akarja toloncolni Kanadába, hirtelen ötlettől vezérelve azzal rukkol elő, hogy épp házasodni készül, így semmiképp nem küldhetik vissza hazájába. Jegyese gyanútlan asszisztense, Andrew (Ryan Reynolds), akit éveken át gyötört és ugráltatott munkahelyén. Szerencséjére Andrew beleegyezik, hogy részt vegyen a különös játékban, de csak bizonyos feltételek mellett...
A szedett-vedett páros Alaszka felé veszi az irányt az újdonsült vőlegény családjához, ahol a mindig talpraesett, magabiztos nagyvárosi lány egyik lehetetlen helyzetből a másikba csöppen.
Bár nyakukban a bevándorlási hivatal, Margaret és Andrew kitartóan ragaszkodik a rögtönzött esküvőhöz még akkor is, ha nem minden alakul úgy, ahogy eltervezték.

Szereplők: Mary Steenburgen (Grace Paxton), Craig T. Nelson (Joe Paxton), Betty White (Grandma Annie), Denis O´Hare (Mr. Gilbertson), Malin Akerman (Gertrude), Oscar Nuñez (Ramone), Aasif Mandvi (Bob Thurber), Michael Mosley (Chuck), Michael Nouri (Chairman Bergen), További szereplők...

Munkatársak: Forgalmazó: Fórum Hungary , író: Pete Chiarelli, Producer: David Hoberman, Producer: Todd Lieberman, Zene: Aaron Zigman, Operatőr: Oliver Stapleton, Vágó: Priscilla Nedd-Friendly, Látványtervező: Nelson Coates, Jelmeztervező: Catherine Marie Thomas

Premier: 2009. június 18. (Magyarország)

2009. június 21., vasárnap

Film - Éjszaka a múzemuban

Első pillanatra teljesen azt hittem, hogy olyan lesz, mint a Titkok könyvtára. És nem nagyon csalódtam benne, mert nagyon tetszett az is, meg ez a film is. A kis majommal az élen, meg persze ugye Attila a hunok fejedelmével karöltve, az összes pici kis "bábuig". Ajánlom egy ilyen esős délutánra feltöltődés céljából, vagy akár szórakozásnak is. Várom a következő részt is!

Éjszaka a múzeumban
Night at the Museum

amerikai - angol
akció - kalandfilm - vígjáték

Hossza: 108 perc
Gyártás éve: 2006

Rendező: Shawn Levy
Főszereplők:
Ben Stiller (Larry Daley)

A Természettudományi Múzeum nappal is nagyon érdekes. Afrika vadvilága, a dinoszauruszok, Attila és serege, a Vadnyugat felfedezése és a régi amerikai elnökök mind megismerhetőek a termeiben. Ám éjszaka minden izgalmasabbá válik. És félelmetesebbé. Larry az új éjjeliőr legalábbis megrémül kicsit, amikor először találkozik a folyosón bóklászó dinócsontvázzal. Előle még sikerül megszöknie, de a hun hordák már kicsit gyorsabbak, az addig a kitömött állatok nyugalmával heverésző oroszlán vadabb, Roosevelt elnök viaszszobra pedig szemtelenebb. Reggel mindannyian visszabújnak a vitrinjükbe, éjszaka viszont harctérré változtatják a múzeumi folyosókat. A vaduló kiállítási tárgyak között próbálja menteni a bőrét a kétballábas éjjeliőr, aki csak azt szeretné megérteni, ki és miért szabadította rá a veszedelmet...

Szereplők: Carla Gugino (Rebecca), Dick Van Dyke (Cecil), Mickey Rooney (Gus), Robin Williams (Teddy Roosevelt), Bill Cobbs (Reginald), Jake Cherry (Nick Daley), Ricky Gervais (Dr. McPhee), Kim Raver (Erica Daley), Steve Coogan (Octavius), Patrick Gallagher (Attila the Hun)...

Premier: 2007. január 18. (Magyarország)

2009. június 20., szombat

Film: Szeszélyes szerelem

A címéből én egyből egy romantikus vígjátékra gondoltam. De tévedtem! Romantikusnak romantikus, de nem vígjáték hanem dráma. Egy szerelemről szól, ami szépnek, bolondosnak indul és a végén kiderül a nagy igazság, hogy miért is volt ez a szerelem ilyen elátkozott.

Szeszélyes szerelem
Eredeti cím: My sassy girl
Gyártási év: 2008
Hangsávok: DD 5.1 magyar; Surround angol
Felirat: magyar
Szereplők: Elisha Cuthbert, Jesse Bradford, Austin Basis, Chris Sarandon...

Charlie (Jesse Bradford), a félénk és idealista egyetemi hallgató még soha nem volt szerelmes, míg egy napon meg nem menti egy lány életét. A gyönyörű, ám megfoghatatlan Jordan (Elisha Cuthbert - 24) szokatlan és különc udvarlásra készteti a fiút: egy évre külön válnak és addig érzelmeiket csak el nem küldött levelekben fejezik ki, hogy aztán ismét találkozva, közössen olvassák el azokat...

Könyv - Sohonyai Edit: Engem szeress

Elolvasva: 2009. 06. 19
Sajnos erről az ifjúsági regényről nem tudok jót írni, sőt egyáltalán nem tudok mit írni. Két este alatt végeztem vele, nem nagy durranás. Pedig nagy reményeket fűztem hozzá, mivel én nagyon ifjúsági regény párti vagyok. Ráadásul napló formában íródott, ami másik nagy kedvencem. De csak úgy haladtak a lapok, a szöveg és nem volt jó. :( Ritkán írom ezt egy könyvre, mert általában mindig megkeresem a jó oldalát. De sajnos most ez tényleg nem volt jó. :(
"Micsoda boldog dilemma, ha egy lánynak két helyes, jóképű fiú közt kell választania - gondolhatná az olvasó. Pedig a tizenhét éves Zsófi mégsem boldog. Lehet, hogy nyamvadt kis gyökérből Igazi Nővé válni nem is olyan egyszerű? A népszerű fiatal írónőt a mai tinédzserek korosztályuk hiteles szószólójának érzik, ezért fogadták bizalmukba."

Értékelés: 10/4

2009. június 19., péntek

Second hand lista


Tehát íme az én Second - hand listám. Elsősorban csak cserélni szeretném őket.




Debbie Macomber: Színes szálak (egyszer olvasott, új állapotú)








Randy Pausch: Az utolsó tanítás (vadi új)










Feldmár - Bernát - Büky: Igazi vagy? (vadi új)






Roobin Cook: Mutáció
Utta Danella: Velencei utazás
P. C. Wren: A sivatag titka
Pat Booth: Malibu
Martha Taylor: Embólia
Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Linda Howard: Mr. Tökéletes

Könyv - Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Elolvasva: 2009. 06. 18
Ha jól emlékszem először Amadea blogján olvastam először Block-ról, és a regényeiről. Átfutottam, majd tovább is mentem. Rá egy pár hétre szembe jött velem a könyvtárba, és gondoltam kihozok két kötetét, hátha megtetszik. Nos az elején még úgy voltam vele, hogy leteszem és nem olvasom tovább, de utána egyre jobban belejöttem, és az utolsó 50 oldalt sebtében olvastam el este, mert muszáj volt tudnom, ki a gyilkos. ÉS úgy döntöttem a másik kötetet is olvasom. :))

"Bernie Rhodenbarr barátságos fickó, megbízható szomszéd, aki mindig köszön, és elfogadhatóan pókerezik. Választott szakmája viszont sokak szemében nem igazán népszerű. Bernie betörő. Kiváló betörő, aki egy modern Robin Hood módjára könnyedén szabadítja meg értékeiktől New York tehetősebb lakóit. (A szegényektől, állítja Bernie, ugyanis nem lehet mit ellopni.) Bernie azonban nem tökéletes. Néha követ el hibákat. Most például azt, hogy egy ismeretlen megbízásából betör egy tehetős férfi lakásába. Aztán azt, hogy akkor is ott van, amikor a rendőrök rátörik az ajtót. Végül azt, hogy nem veszi észre a hálószobában a frissen megölt férfi holttestét. Mivel minden afelé mutat, hogy ő a gyilkos, Bernie az egyetlen épeszű megoldást választja: elfut. Abból nem lehet nagy baj. Így veszi kezdetét Bernie Rhodenbarr első kalandja, amelyben meg kell találnia az igazi gyilkost, fel kell kutatnia egy titokzatos kék dobozt, el kell igazodnia korrupt rendőrök és cselszövő nők között, arról nem is beszélve, hogy a parókája minduntalan le akar csúszni a fejéről."

Értékelés: 10/8

2009. június 13., szombat

Film - Nászfrász

Ma délutáni filmem, ez a régebbi vígjáték volt. Egy délutáni kikapcsolódásra tökéletes, vannak benne vicces jelenetek (mint pl.: a robotbabák), de végül is egy romantikus vígjáték.


Nászfrász
(License to Wed)


Nászfrász
színes magyarul beszélő amerikai romantikus vígjáték, 91 perc, 2007

rendező: Ken Kwapis
forgatókönyvíró: Kim Barker, Tim Rasmussen, Vince Di Meglio
zeneszerző: Christophe Beck
operatőr: John Bailey
producer: Mike Medavoy, Arnold Messer, Nick Osborne
vágó: Kathryn Himoff

szereplő(k):
Robin Williams (Frank tiszteletes)
Mandy Moore (Sadie Jones)
John Krasinski (Ben Murphy)
Christine Taylor (Lindsey Jones)
DeRay Davis (Joel)
Eric Christian Olsen (Carlisle)
Josh Flitter (Kórusfiú)
Peter Strauss (Mr. Jones)

"Frank tiszteletes sajátos nézeteket vall a válásról. Szerinte a válások legfőbb oka a házasság. Ha kevesebb lenne a nász, kevesebb lenne a válás is. Ennek érdekében még az esküvő előtt igyekszik összeugrasztani a párokat, a jegyesek oktatása nála felér egy katonai kiképzéssel. Olyan feladatok várnak a résztvevőkre, mint bekötött szemmel való száguldozás Chicago belvárosában, két nyáladzó, bömbölő robotbabáról való gondoskodás, sőt, szerepel benne a szexről való lemondás is. És ez csak ízelítő mindabból, amire Frank tiszteletes kötelezi a házasulandókat az "igen" kimondása előtt."

2009. június 12., péntek

Könyv - Ernyey Béla: Curva pericolosa

Elolvasva: 2009. 06. 11
Hát, mit is mondjak erről a könyvről. Most olvastam másodjára, elsőnek még főiskolás koromban, mikor megjelent a könyv. Akkor nagyon gyorsan végig kellett rajta rágnom magam, mivel a csoportunkban ment körbe - körbe. Most azért alaposabban odafigyeltem.
A könyv Vikiről szól, akiről annyit tudunk az elején, hogy bemegy az Viktória hotelbe, és a 13-as kádas szobát kéri. A portás fiú Marc, aki régebben a barátja volt. Beszélgetés után rájönnek, hogy lány egy volt barátja miatt (Szemét) öngyilkos akar lenni. A fiú próbálja lebeszélni, és alkut kötnek, hogy ha végighallgatja a következő egy héten belül az "egy kilóját", ami az élete mindennel együtt, és jó útra térül, akkor minden jobb lesz, és nem menekül az öngyilkosságba. A könyv teli van erotikával, túlfűtött szexualitással.

"Mindig jöhet curva pericolosa, veszélyes kanyar. Csak éppen soha nem ott és soha nem akkor, ahol és amikor várjuk.

Nem vagyok szorongós típus, most mégis összeszorul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy nemsokára, Kedves Olvasó, esetleg éppen Ön mond majd véleményt első regényemről. Színészként izgalmas volt kezdőnek lenni, mert alaposan felkészítettek a főiskolán. Íróként az ember csak az agyára és a zsigereire számíthat. Jó lenne tehát titokban önre pillantani egy meghitt percben, amikor a kezében tartott könyvem igazi örömet, vagy uram bocsá’, talán még zsigeri izgalmat is okoz Önnek.

Ernyey Béla


Gyönyörű, fiatal lány áll a Hotel Victoria recepciója előtt. Sápadt és elszánt. A 13-as szoba kulcsát kéri. Lefoglaltatta. Csak egy éjszakára. Többre soha nem lesz szüksége. De mégis: kiszámíthatatlan kanyarok terelik útjait. A recepciónál egy régi fiú, egy régi szerető: és Viki nem kapja meg a szobakulcsot. Helyette esélyt kap, utolsó esélyt. Egy hét a világ. Ezalatt kell eldőlnie, érdemes-e tovább- élni az életet. Persze, nem ezt. Egy másikat. Ernyey Béla regénye nemcsak fordulatos, izgalmas történet, nemcsak korrajz és nemcsak szívbe markoló – szívet melengető – szerelmi történet, hanem napjaink magyar Káma-szutrája is, úgyhogy csak előítéletektől mentes és erős idegzetű olvasóknak ajánljuk. Nekik azonban feltétlenül."


Értékelés: 10/8

2009. június 6., szombat

Könyv - Meg Cabot: Hogyan legyünk népszerűek?

Elolvasva: 2009. 06. 05
Egy újabb tipikus Cabot ifjúsági regény. Szintén napló formában írott kis regényke, amit gyorsan el lehetett olvasni. Stephanie-ról szól, aki az egyik nyáron úgy dönt, hogy a következő tanévtől kezdve népszerű lesz, mivel addig még nem adatott meg neki, egy öt évvel ezelőtti baklövése miatt. Ami nem is volt igazán nagy dolog, mivel csak málnaturmixal öntött le, egy népszerű leányzót. Végül is befogadták a népszerűek, mivel volt egy nagyon jó ötlete a végzősök utolsó kirándulásának pénzbeli megteremtéséhez. De az utolsó kérésüket nem akarta teljesíteni, ezért a fő ellensége már nem fogadta be tovább. De a vége happy end, és a nagy szerelem is megtalálja. Üdítő kis kamaszregény a megszokott Cabot stílusban. :)

"Szeretnél népszerű lenni? Stephanie Landry nagyon is szeretne. Steph ugyanis egy bizonyos, öt évvel ezelőtti "Óriás Málnaturmix-incidens" óta a legnépszerűtlenebb lány a suliban. De vajon számít az, hogy az ember népszerű-e, vagy sem? Steph-nek nagyon is számít. Ezért aztán nagy tervekkel vág bele az iskolaévbe, méghozzá egy titkos "csodafegyver", egy régi könyv segitségével, melynek címe mi más is lehetne, mlnt: Hogyán legyünk népszerűek?

Miben áll a népszerűség?

Steph-nek nem kell hozzá mást tennie, mint követni a könyv utasításait, s hamarosan az iskola legmenőbb diákjai rajonganak érte (beleértve Mark Finleyt, az iskolai baseballcsapat híres hátvédjét is). Vége tehát a csillagfényes égbolt bámulásának a domboldalon Becca és Jason, a két régi jó barát társaságában.

Kit érdekelnek a meteorok, ha az ember ott lehet a város legmenőbb buliján? Ám ne feledd a népszerűség legfontosabb szabályát!

Népszerűvé válni nem is olyan nehéz."

Értékelés: 10/9

2009. június 2., kedd

Könyv - Celia Rees: Bűbájos Mary

Elolvasva: 2009. 06. 01
Nagyon sok blogon olvastam már erről a könyvről, és mikor velem szembe jött a könyvtárba muszáj volt kivennem. Viszont nem bántam meg, egyáltalán nem! Sőt!!! Ma újra mentem a könyvtárba határozott szándékkal. A farkasszemet vagy valamelyik másik könyvét keresve. És sajnos szomorúan tértem haza, mivel semmi mást nem találtam. :(
A könyv elejének az olvasásakor még volt egy kis fenntartásom vele, de utána ezt teljesen levetkőztem. Olyan érzésem volt, mintha már én ezt a történetet láttam volna már filmen. Mary a címszereplő egy fiatal leány, aki nagymamájával él. A mű elején a nagymamáját boszorkányság miatt elégették, és Maryt az édesanyja közbenjárásával egy hajón Amerikába küldik. Itt a hajón megismerkedik Martha-val, aki pártfogása alá vette. Így jutnak el Salembe, majd onnan tovább. Megismerkedik Szajkóval, aki az erdőben él a törzsével, és még a nagyapjának is bemutatja Maryt, ami nagy ritkaság volt. Végül is elég szomorú vége lesz a műnek, vagyis szakad meg a napló. Nagyon sajnálom elolvasgattam volna még a történetét.

""...A látomások maguktól törtek rám, mint annak idején a nagyanyámra, de ezt a tudást nem tőle örököltem. Hanem anyámtól. Egészen másfajta képesség volt, meghaladta nagyanyámét. Éreztem, ahogy ránehezedik a vállamra, mint valami súlyos lepel..."Egy ágytakaróba fércelve rejtőztek több mint 300 évig azok a lapok, amelyekből a fenti idézet származik. Egy naplóból, melyet gondos kezek kitartó munkával rendeztek össze, hogy lapjait olvasva egy lenyűgöző és megindító történet bontakozzon ki. Marynek, egy boszorkány unokájának története.1659 tavaszán egy hajó fut ki Southampton kikötőjéből, hogy az Újvilágba vigye a háborúk elől menekülő utasait. A fedélzeten van a 14 éves árva lány, Mary is, akinek nagyanyját boszorkánysággal vádolták meg, majd felakasztották. Mary számára az egyetlen menekülési lehetőség, ha a puritán közösség, amelyhez útja során csatlakozik, befogadja tagjai közé. Viszontagságos utazást követően a hajó megérkezik Amerikába, ahol a lány azt reméli, hogy új életet kezdhet. Rá kell döbbennie azonban, hogy a múlt elől nem könnyű elmenekülni. Az erdő mélyén élő telepeseknek hamar szemet szúr az önálló, az élet rendjéről másképp gondolkodó fiatal lány. Nem telik el sok idő, és a babonás közösség őt teszi felelőssé a körülöttük zajló, számukra megmagyarázhatatlannak tűnő eseményekért. Mary elhatározza, hogy megvédi magát a boszorkányság képzelt vádjaitól, s nem hagyja, hogy őt is ugyanarra a sorsra kárhoztassák, mint a nagyanyját.Ez a különös atmoszférájú, magával ragadó regény, amely az 1600-as évekbe kalauzol bennünket, a mai olvasó számára is fontos értékekről beszél. Celia Rees a bátorság, a függetlenség és a hatalom kérdéskörét Mary izgalmas történetén keresztül elemzi. Kegény egy fiatal lányról, aki nem engedi, hogy más döntse el helyette, ki is ő valójában.Celia Rees az angliai Warwickshire-ban él, számos nagysikerű ifjúsági regény szerzője. Ez az első magyar nyelven megjelenő kötete."

Értékelés: 10/10