2012. december 13., csütörtök

Darin Bradley: Zaj

Elolvasva: 2012. 12. 10.
Hát, mit is mondjak. Szeretném már az elején leszögezni, hogy soha nem szerettem az ilyen jellegű, típusú könyveket. De gondoltam én kis naivan, hogy adok neki még egy esélyt, mégpedig ezzel a könyvvel. De most sem  jártam sikerrel, pedig igyekeztem.
A történet ott kezdődik, hogy már átálltunk analóg jelről digitális jelre és vele együtt megjelent egy csoportosulás, Sávhasználók néven. Ők azok, akik a szabadon maradt rövidhullámokat megszerzik és a saját adásaikat adják le rajta és a másokét pedig zavarják. Ez mindaddig tűnik ártalmatlannak, amíg az összeomlás hatására az emberek csoportokba szerveződnek.
Röviden és lényegesen ennyit tudtam leszűrni az egészből. Nagyon sok helyen ugrált a történet egyik helyről a másikra. Túl zavaros volt nekem. Egy túlélési könyvet is beleszerkesztett az író, amit a fejezetek közé illesztett be. Ezzel a résszel egy útmutatást kapunk, mi olvasók, hogy még jobban megértsük a csapat feladatait, a szereplők cselekedeteit.
A szereplők, Hiram és Levi nagyon jól vannak ábrázolva, főleg a változásaik. Ezt az egyet tudom pozitívnak venni az egész regényben. De ez tényleg csak az én hibám, át kellene magam lehet állítani egy kicsit, hogy én is élvezni tudjam az ilyen fajta regényeket.
Összességében a maga nemében biztos nagyon jól megírt könyv, de aki a romantikus regényeket szeretni, nem biztos, hogy ezt is fogja.

"Ez az elolvasása után még sokáig bennünk kísértő debütálás egy briliáns hangú új író tollából garantáltan legalább annyira magával ragadó, mint amennyire vitákat kiváltó mű, egy sokkoló tabló és helyzetelemzés az amerikai civilizáció küszöbön álló összeomlásáról – és arról, hogy mi következik azután.
Az analógról digitálisra váltó televíziózás utóhatásaként felbukkanó, Sávhasználat néven ismert anarchikus mozgalom kisajátítja és önös céljaira fordítja a kihasználatlan rövidhullámú sávokat. A csatornák közötti statikus háttérzajba rövidesen baljós és ijesztő figyelmeztetések vegyülnek a civilizációnk küszöbön álló gazdasági, politikai és társadalmi összeomlásáról – és hidegvérű leckék arról, hogyan éljük túl a bukást, és hogyan boldoguljunk a kíméletlen új rendszerben, amely idővel elkerülhetetlenül feltámad a régi hamvaiból.
Hiram és Levi fiatalemberek, egykori cserkészvezetők, és számtalan szerepjáték kampány veterán harcosai. Az egyetemi kampuszok, bevásárlóközpontok és zárt közösségek véráztatta harcmezőit járva egyszeriben azon kapják magukat, hogy új személyiséget öltve, és új ideológiákkal felszerelkezve egykori diákok, hackerek, és a társadalomba nehezen beilleszkedő egyéb elemek szedett-vedett csapatát vezetik, hogy eljussanak egy Amaranth nevű, már-már mitikus helyre, az új Ígéret Földjére, ahol egy törékeny jövő várja, hogy megszülessen általuk."

A könyvért szeretnék köszönetet mondani a Főnix Könyvműhely Kiadónak!

Értékelés: 3

Nincsenek megjegyzések: