2010. március 27., szombat

Könyv - Ira Levin: Stepfordi feleségek

Elolvasva: 2010. 03. 25
Én úgymond tiszta lappal indultam ennél a könyvnél, mivel nem láttam a filmet, sőt még nem is olvastam róla. Igaz így is furcsa volt. Furcsa, néhol összefüggéstelen, és a legjobban várt csattanó maradt el. Nem tudjuk meg, hogy miért lesznek háztartási robotok a nők. Vajon tényleg a Férfiegylet tagjainak a keze van benne? Vagy a víz? Hát ezt én már sohase tudom meg. Amúgy az alapötlet jó, egy házaspár beköltözik egy kisvárosba, tiszta olyan hangulat, mint a Született feleségek. Lehet egyszer ráveszem magam a filmnézésre is. Elvileg többi honlap is kriminek sorolja be a könyvet, de szerintem nem az. Én nem féltem, nem volt hátborzongató.

"Joanna és férje, Walter számára rendkívüli élményt jelentett Stepfordba költözni. Az idillikusnak tűnő kisváros azonban borzalmas titkot rejt... oly megrázó titkot, mellyel ha egyszer szembesül valaki, már soha többé nem lesz az, aki korábban volt.
Ira Levin két alkalommal is elnyerte a krimiírók Edgar Allan Poe díját. Jelen regényéből pedig Nicole Kidman főszereplésével készült azonos című film."

Értékelés: 10/7

2010. március 21., vasárnap

Könyv - Graham Greene: A vesztes mindent visz

Elolvasva: 2010. 03. 20
Gyors, kétestés kisregény, amibe azért mégis szorul egy kis szerelem, dráma, szerencsejáték. Bertrand és Cary az esküvőjükre készülnek. Végül Monte Carlo-ba kötnek ki Bertrand főnöke jóvoltából, aki lekési az esküvőjüket, sőt pácban is hagyja őket. Megígéri, hogy az ő vendégei lesznek az előkelő szállodába. Teljesen lenullázzák anyagilag magukat, zsemlén és kávén élnek napokig, míg Bertrand nyerő szisztémát talál ki a ruletthez, és gazdagok lesznek. Végül megérkezik a főnök is, és minden jó, ha a vége jó. A szerelmük, a házasságuk is kiállja az első próbájukat. Még felsőbb beosztása is lesz Bertrand-nak. A nyerő szisztéma viszont a tengerben köt ki.

"Bertram és Cary fényűző mézeshetüket töltenék Monte-Carlóban, ám a friss párocska boldogságát beárnyékolja, hogy - Bertram főnökének ígérete ellenére - nászútjuk költségeiről maguknak kell gondoskodniuk. A férfi, hogy elkerülje a lebukást, a pénztelenség szégyenét, kidolgozza a nyerő rulett-szisztémát, és játszani kezd... Ahogy az elbeszélő Bertram kíméletlen iróniával beszámol a kaszinózás világáról, kibontakozik Greene fanyar humora. Főhősei a jól ismert kisemberek, gyengéikkel, luxuspózaikkal mindennapjaink tükörképei. Előttünk a keserédes parafrázis a játékszerencsétől fejreálló szerelmi sikerről -a vesztes mindent visz. Kinek mi a tét? Házasság, nő vagy szisztéma? Mire pörög a rulettkerék és mire a női lélek? Pair, impair, rouge, noir... A kedvelt író magyarul először megjelent kisregényében is jelen van a problémák greene-i kettőssége: féltékenység és bizalom, szenvedély és meghittség, bosszúvágy és emberség között, ezúttal egy politikumon kívüli világgal. Filmszerű képeivel és könnyed stílusával a sokoldalú szerző izgalmas olvasmányélményt nyújt."

Értékelés: 10/8,5

2010. március 20., szombat

Könyv - Sarah Dessen: Figyelj rám!

Elolvasva: . 2010. 03. 20
Nem gondoltam volna, mikor a kezembe vettem ezt a könyvet, hogy ennyire a hatása alá fogok kerülni. Megrázó és egyben nagyon jó. Van benne öröm, szereleme, viszont egy olyan dolog is, ami nem mindennapi és próbálja titokban tartani, akivel ilyen történik, a nemi erőszak. A vége happy end, és ez a lényeg, de addig sok mindent át kell élnünk Annabellel, a testvére anorexiáját, az iskolatársai ellenszenvét, a kibontakozó szerelmet, és legvégül az ellene elkövetett erőszakot. Nagyon tetszett még az is, hogy a jelen történései mellé beleszövi a múltat, így tudjuk, hogy mi miért történik. Fontos mozzanat még ugye a zene, az egész regényt átszövi, és a modellkedés is. Tanulságos lehet ennek a korosztálynak, de még az én korosztályomnak is.

"Annabel Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca… Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó. Elege van a modellkedésből, legjobb barátnője ellene fordult, az iskolában magányos, és otthon sem érzi jól magát igazán. Egyik nővére, a nagyszájú, életvidám Kirsten, New Yorkba költözött, míg Whitney, a köz?pső nővér, egész nap otthon gubbaszt és súlyos anorexiával küzd. Szülői szeretetben elvileg nincs hiány, csakhogy az apja nem az a lelkizős fajta, anyja pedig annyira élvezi lánya modellkedését, hogy észre sem veszi, Annabelnek mennyire elege van mindebből. A lány már meg sem próbál beszélni családjával a problémáiról, inkább hazudik vagy egyszerűen csak hallgat, hogy elkerülje a veszekedéseket, megkímélje egykor súlyos depresszióval küzdő anyját a csalódástól és az újabb megrázkódtatásoktól. Aztán egy új?barátság jelentős változást hoz: Annabel megismerkedik fura, magányos iskolatársával, Owen Armstronggal, akinek a fülében mindig ott az iPod. Owent már olyan sokszor sodorta bajba agresszív viselkedése, hogy dühterápiára ítélték. Az ott tanultakat és a zenét segítségül hívva, a fiú lassan rávezeti Annabelt, hogyan lépjen ki a hazugságok világából. De vajon lesz-e elég bátorsága, hogy elmondja, mi történt valójában a nyáron, miért lett vége legjobb barátnőjéhez fűződő barátságának? Vigyázat, ha elkezded ol?asni, nem tudod letenni! Hidd el, nem érdemes kockáztatni, hogy elkobozza a tanár: ne olvasd órán, pad alatt… Sarah Dessen történetei rendkívül népszerűek a fiatalabb korosztály körében, nem véletlenül filmesítették meg korábbi regényét Szerelmi leckék hitetleneknek címmel, Mandy Moore főszereplésével. "

Értékelés: 10/10

2010. március 14., vasárnap

Könyv - Thomas Brezina: Boszorkánytitok

Elolvasva: 2010. 03. 12
Másik szerzeményem ez volt a gyerekkönyvtárból. Gyorsan ment, vastag lapok, nagybetűk és Brezina könnyedsége ezt adta. Szerintem fogok még tőle olvasni, de azért én Harry Potter utánzatnak éreztem ezt is, igaz voltak benne egyedi dolgok is (pl.: Boszorkánytaps). Azon teljesen meglepődtem mikor utánaolvastam Brezinának, hogy úgymond 'tucatíró', 'megélhetési író'. Kíváncsi vagyok, hány könyvet fog még írni.

"Ez a kétbalkezes boszorkányok napja! A lányok figyelmetlenségből megszegték a legfontosabb boszorkányszabályt: sohasem szabad mások előtt varázsolni! Ebből nagy baj lesz! Főleg, ha egy még zűrösebb varázslattal próbálják helyrehozni...
Varázslat varázslatot követ - már totálisan túlvarázsolttá vált a helyzet! Pont most, amikor Tinkát és Lizit meghívták a boszorkánybajnokságra! A fődíj: három titkos kívánság...
Ez az, amire a lányoknak ebben a hajmeresztő káoszban a legnagyobb szükségük van!"

Értékelés: 10/6

Film - Hova lettek Morganék?

Mivel egyik kedvenc színésznőm Parker, sőt Hugh Grantet se vetem meg, ezért kötelező volt megnéznem ezt is. Tetszett, tetszett, voltak benne jó poénok, de lehet nem fogom mégegyszer megnézni.

Hová lettek Morganék?
Did You Hear About the Morgans?

amerikai romantikus - vígjáték

Hossza: 103 perc
Gyártás éve: 2009

Rendező: Marc Lawrence

Főszereplők:
Sarah Jessica Parker (Meryl Morgan)
Hugh Grant (Paul Morgan)

Morganék mindenképp szeretnének eltűnni a világ szeme elől….nem mintha volna mit szégyellniük: a férfi, Paul (Hugh Grant) Manhattan egyik legmenőbb ügyvédi irodájának sztárjogásza, a felesége, Meryl (Sarah Jessica Parker) pedig egy rendkívül sikeres ingatlankereskedő – akik egy futó hűtlenség következményeként éppen válni készülnek. Egy váratlan esemény azonban megzavarja őket: egy gyilkosság szemtanújává válnak, így az ügyészség a tanúvédelmi program keretében egy békés kisvárosba küldi őket. A veszekedésben élenjáró pár kénytelen a helyi seriff rokonának kiadni magát, és hogy az álca tökéletes legyen, boldog szerelmeseknek kell tűnniük.
Pault és Merylt eleinte még a helybéliek naiv szívélyessége sem kárpótolja a Manhattanben maradt pörgésért és nagyvilági csillogásért, de valahogy mégis kezdik megkedvelni új életüket...amikor rájuk talál a gyilkos...

Szereplők: Mary Steenburgen (Emma Wheeler), Elisabeth Moss (Jackie Drake), Sam Elliott (Clay Wheeler), Michael Kelly (Vincent), Kim Shaw (Kelly), Mario D´Leon (Marshall Hernandez), Seth Gilliam (Marshall Lasky), David Call (Doc Simmons), Jesse Liebman (Adam Feller), Wilford Brimley (Earl Granger)

Munkatársak: Forgalmazó: InterCom, Forgatókönyvíró: Marc Lawrence, Producer: Liz Glotzer, Producer: Martin Shafer, Zene: Theodore Shapiro, Operatőr: Florian Ballhaus, Vágó: Susan E. Morse, Látványtervező: Kevin Thompson, Jelmeztervező: Christopher Peterson

Mozipremier: 2010. január 14. (Magyarország)

Film - Valentin nap

Szerintem ez az a film, amit úgy jó, ha a pároddal nézel meg, és csakis Valentin napkor. Annak meg annyira örülök, hogy itt Magyarországon nincs ilyen nagy őrület ez iránt a nap iránt.
Viszont az az egy tetszett benne, hogy több kis szálon, különböző embereket mutat be, leánykérésen át a szakításig.

Valentin nap
Valentine´s Day

amerikai romantikus - vígjáték

Hossza: 120 perc
Gyártás éve: 2010

Rendező: Garry Marshall

Főszereplők:
Ashton Kutcher (Reed Bennett)
Jessica Alba (Morley Clarkson)

A film Los Angeles-i párok és szinglik szerelmi életének fordulópontjait mutatja be, melyekre természetesen a szerelmesek nagy napján kerül sor.

Szereplők: Julia Roberts (Janice Bennett), Anne Hathaway (Liz Undertip), Bradley Cooper (Holden Bristow), Patrick Dempsey (Harrison Copeland), Jessica Biel (Kara Yakksi), Jamie Foxx (Kelvin Briggs), Jennifer Garner (Julia Berlison), Hector Elizondo (Edgar), Queen Latifah (Erin Patusi), Carter Jenkins (Alex O´Bannon)

Munkatársak: Forgalmazó: InterCom, Forgatókönyvíró: Abby Kohn, Forgatókönyvíró: Marc Silverstein, író: Katherine Fugate, Producer: Mike Karz, Producer: Wayne Allan Rice, Producer: Josie Rosen, Zene: John Debney, Operatőr: Charles Minsky, Vágó: Bruce Green

Mozipremier: 2010. február 11. (Magyarország)

2010. március 6., szombat

Könyv - Margaret Ryan: Esküvő-hadművelet

Elolvasva: 2010. 03. 04
Múlt héten, mikor könyvtárban jártunk kolleganőmmel "kapcsolattartás" címszó alatt, meglátogattuk a gyerek részleget is. Ott akadt ez és még egy pár ifjúsági regény is, így most ilyen könyveket olvasgatok.
Miután elolvastam a könyvet, akkor néztem meg a hátsó oldalt, és jöttem rá, hogy ez volt a 3. része. No de nem baj, így is tetszett. Olyan kis aranyos, ifjúsági regény volt, jópofa nagymamával, rengeteg állattal. Próbálkozom majd beszerezni a többi részét is, el kell olvasnom. :)

"Abby nagyanyjával soha nem unalmas az élet. Az iskolában tehetségkutató versenyt rendeznek, amiből Abby sem maradhat ki. Sajnos semmi zenei hallása, az énekhangja pedig fülsértő, és ezen még a gyakorlás sem segít. Nagyival igazán jó tervet főznek ki, hogyan mérkőzhet meg mégis Abby riválisával, Belinda Beléndekkel. Az élet azonban még ennél is sokkal, de sokkal bonyolultabb. Vajon ki lehet a rejtélyes, fekete szakállas férfi, és mi köze lehet Abbyhez?"

Értékelés: 10/8

Ui.: Az én 71 éves nagymamámat rászoktattam az Alkonyatra!!! :)))) Már az Újholdat olvassa!