2013. január 13., vasárnap

Christopher Moore: A neccharisnyás papnő pajzán szigete

Elolvasva: 2013. 01. 04.
Moore íróval még nem volt közelebbi viszonyom, távolról már szemléltem a könyveit, írásait, de csak most sikerült közelebbi viszonyt létesítenem vele. Több helyen is olvastam, hogy ő a magyar Rejtő Jenő külföldi megfelelője. Na itt már egy kicsit kezdtem félni, ugyanis Rejtő Jenőt nem sikerült megszeretnem még a mai napig, pedig próbálkoztam.
A címet nagyon nehezen sikerült megjegyeznem, de szerintem nagyon muris. :) A borító pedig a maga színességével és emberi mivoltával nagyon bejön, nagyon jól eltalálta a kiadó!
A főszereplő Tucker Case a könyv (egyik) alfahímje. A kezdés itt is sikerült in medias res-sel, de megtudjuk, hogy hogyan került egy pálmára felkötve egy kannibállal. Eléggé kacifántosra sikeredett az ide érkezése, pilótaként dolgozott, de a szex és az alkohol éhsége miatt elbocsátották. Majd felfigyelt rá egy orvos egy bizonyos Mikronézia szigeten élő és felfogadja saját bejáratú pilótájának. Kalandos utazásnak egyik állomása volt a pálmafára kikötése. Különleges emberekkel ismerkedett meg, míg elért a szigetre. Volt szerencséje találkozni Kimivel, a fülöp-szigeteki transzvesztitával és Robertoval a gyümölcsevő, napszemüveges denevérrel. Miután megérkezett megismerkedett a doktor feleségével is, aki szintén orvos és mint később kiderül, ő az Égi Papnő, a doktor pedig a Varázsló. Érdekes volt, ahogy lapról-lapra estek le a történések, hogy ki kicsoda stb. Természetesen Tuck is rájön egy-két dologra és muszáj neki nyomozni és bejárni a cápanéphez a zuhanytálca alatt.
Összességében eléggé megkedveltem Moore regényét, volt, hogy felnevettem egy-két poénon, volt, hogy nagy odafigyelésben kellett olvasnom, hogy el ne veszítsem a fonalat.
Kedvenc szereplőm pedig természetesen a napszemcsis denevér lett. :)

"Christopher Moore, a Biff evangéliuma szerzője most újabb őrült kirándulásra invitál mindenkit. Ezúttal egy trópusi paradicsom kellős közepébe: a fura kultuszok, a kedélyes kannibálok, az őrült tudósok, az eltökélt nindzsák és a beszélő denevérek világába. Kétbalkezes hősünk, Tucker Case, egy macsó férfi testében csapdába esett reménytelen kockafej, aki egy kozmetikai társaság pilótájaként éli az életét. Ám amikor alkoholos és szexuális befolyásoltság hatása alatt tönkreteszi főnöke repülőgépét, menekülnie kell. Egyetlen lehetősége, hogy elfogadja egy gyanús trópusi misszió ajánlatát Mikronézia egy eldugott zugában, csakhogy a csendes koktélozás és nyugalmas repülés helyett hamarosan egy gátlástalan orvos és egy szexi szőke főpapnő markában találja magát.
Újabb pimasz, ötletes, tabudöntögető, ínycsiklandóan gonosz és gyilkosan nevettető regény a humor világhírű nagymesterétől."

A könyvért szeretnék köszöntet mondani az Agave könyvkiadónak és Lobonak!
Értékelés: 4

Nincsenek megjegyzések: