2012. szeptember 26., szerda

Rory Clements: Bosszúálló

Elolvasva: 2012. 09. 26.

Az év: 1592; a hely: Anglia - London; Erzsébet királyi udvara; a főszereplő: Shakespeare, aki John és nem William; foglalkozása: volt hírszerző, jelenleg iskolamester.
Fontos feladatot kap Essex grófja megbízásából, hogy kutassa föl Roanoke szigete elveszett telepeseinek túlélőit. Shakespeare elfogadja a feladatot. Ezzel egy időben magához hívatja sir Robert Cecil is, aki szintén egy feladattal bízza meg. Mégpedig, hogy kémkedjen Essex gróf után, mert ő a királynő bukását akarja. Shakespeare nem tud mit tenni, ezt a megbízást is kénytelen elfogadni. A nyomozása során viszont olyan dolgokba is belebukkan, mint két fiatal öngyilkosságnak látszó halála, ami után szintén elkezd nyomozni.

Úgy vágtam neki ennek a frissen megjelent regénynek, hogy nem vagyok egy történelmi regény kedvelő, nem olvastam Clements előző regényét. De gondoltam, hogy egy esély neki is jár. A regényben van krimi, romantika, történelem elbújtatva és ki-ki döntse el, hogy melyik teszik neki. Egy-egy megnyilvánulás, csúnya beszéd még néha nálam is kiverte a biztosítékot. Pl.: 188. oldal "Piszkos hazugság az egész, uraság. Azok a szukafattya, rühes képű, rothadt belű szajhák találták ki, amikor tetves pinájukért nem voltam hajlandó letenni a kialkudott fizetséget."
Az alaptörténet így leírva nem is tűnik olyan bonyolultnak, három szálon játszódik. De valahogy a könyvben olvasva nekem nagyon bonyolult volt. Többször is vissza kellett lapoznom, hogy megtudjam, hogy most ki kicsoda. Ő hogyan csatlakozik a történethez, kihez tartozik, Shakespeare ellen van-e, vagy éppen mellette? Lehet, hogy az én hibám és nem vagyok az ilyen történelmi regényekhez hozzászokva. Ennek ellenére voltak olyan részletek a regényben, amikkel viszont csak úgy suhantam.
Így utólag átgondolva szépen fel volt építve a történet, lehet látni, hogy mi miért történik. Viszont, ami nekem nem nagyon tetszett, hogy nagyon lassan történnek a dolgok. Vannak olyan oldalak a regényben, amiket feleslegesnek éreztem, mert nem adtak plusz információt.
Mindezek mellett Shakespeare családjáról, feleségéről is tudtunk meg dolgokat. Sőt a felesége miatt egy újabb szálba is belekapaszkodik és egy akkori fontos témáról (vallási megosztottság) is szót ejt.
Az utolsó néhány fejezet viszont teljesen feljebb húzta a regényt. Végre volt benne egy kis akció, végre megtudhattuk, hogy kicsoda Eleanore Dare és végre a rossz elnyerte méltó büntetését.

Összességében csak ajánlani tudom a könyvet a történelmi regények kedvelőinek, viszont a könyv címlapján megjelenő Daily Mail idézetével "Hátborzongató történelmi thriller" nem értek egyet, mert nem is volt hátborzongató, főleg nem thriller (legalábbis szerény véleményem szerint)!

"1592 - Londont a fekete halál, a pestis, Angliát a Nagy Armada pusztulása után ismét talpra álló Spanyolország fenyegeti. Erzsébet királyi udvara az eltérő érdekkörök csatájának színhelye. John Shakespeare, a volt hírszerző, jelenlegi iskolamester ide tér vissza családja köréből, amikor feladatot kap, hogy kutassa föl Roanoke szigete elveszett telepeseinek vélt túlélőit. A gyilkosságok útvesztőjében végzett felderítés során Shakespeare-nek nemcsak régi ellenségével, Topcliffe-fel kell folyamatosan megküzdenie, de egyszerre kell két urat szolgálnia, hiszen mind a királynő-kedvenc Essex grófja, mind ellenlábasa, Sir Robert Cecil titkos tanácsnok megbízását teljesítenie kell. A küldetés időközben már a saját és családja életéért való küzdelembe torkollik – rajta múlik, hogy testvéröccsét, Willt is megmentse a hóhér kezétől, mivel bizonyos szerelmes versek miatt hajszálon függ az élete.
Intrikák, konspirációk, cselszövések, felségárulás, trónkövetelés az 1590-es évek Angliájában, a katolikusok halálos vesszőfuttatása közepette. Clements díjnyertes történelmi krimije megnyerő módon ábrázolja a 16. század végi angol politika világát, miközben közelről mutatja a mindennapi élet ezer apró jellegzetességét."

Értékelés: 3/4

A könyvért szeretnék köszönetet mondani az Agave Kiadónak!

2012. szeptember 15., szombat

Könyv - Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Elolvasva: 2012. 09. 13.
Na jó, ez az a rész, amire azt mondom, hogy VÉGRE elértünk már ide, hogy pörögjenek az események! De még hogy, hajaj! :)
Kezdjük Virágnál. Hogy Ő meg Ricsi!!!Most komolyan? Mikor ezt olvastam és összeraktam a dominó darabjait nagyot koppant. De nagyon örülök nekik és remélem, hogy nagyon sokáig lesznek boldogok. :)
Cortezt meg imádtam! Igaz egy kicsit haragudtam is rá, hogy miért nem kellett Reninek elmondania, hogy már nincs együtt Vikivel???? Miért nem? Akkor már rég együtt lehetnének. :)
Kinga & Zsolti: na igen, a szerelem nem ismer határokat. :)
Reni szülei: az apuka nem fogy, pedig kondizni jár. :))) Tök viccesek, a kamaszkezelő könyveikkel együtt. :))
Osztálykirándulás: nincs is annál romantikusabb, mikor a szeretett fiúval ülsz kézenfogva a Balaton parton! :)
És végül Arnold: nagyon sajnálom, hogy elmegy,  az a csók pedig váratlanul ért még engem is. Hiányozni fog a következő részekből.
Az osztályról pedig ne is beszéljünk, mert nekem már hajam se lenne az osztályfőnökük helyébe. :)

"Reni és Virág ismét nagyon jó barátok a nagy konfliktus után. Virág nemcsak Doriánnal szakított, hanem emós külsejével is: mostantól vidám cuccokban jár, és még a szemüvegét is hajlandó hordani.

Reni igyekszik kihasználni minden percet, amit Arnolddal tölthet, ám Cortez ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ezért a két fiú között egyre nő a feszültség…

Mindezek mellett fontos szerepet kap még a második félévben egy mangakiállítás, Ricsi új robogója, Cortez nagymamája, egy éjszaka a Balaton-parton és az iskolai könyvtár…

Az osztály továbbra is a „legbalhésabb” társaság az iskolában, és a tanulásban sem jeleskednek. A sok panasz miatt még a nyár eleji párizsi csereutazás is veszélybe kerül…"

Értékelés: 5

2012. szeptember 14., péntek

Könyv - Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. – Egyedül

Elolvasva: 2012. 09. 08.
Nem is tudok mit mondani a sorozatról, csak egyszerűen azt, hogy IMÁDOM és BELESZERETTEM! :) Még akkor is, hogy ha ez a rész egy kicsit szomorkásra sikeredett Reni részéről. De ahogy olvastam egyre jobban jöttek vissza olyan érzések, amit az én gimis éveimbe voltak énbennem és most újra átéltem. Nagyon jó volt! :) A szereplőket egyre jobban kezdem megkedvelni, még Virágot és Kingát is. Na jó csak van egy kivétel: Viki. Nagyon bejön az osztály, az osztályközösség, a sok csíny és amit a fiúk művelnek, az nem semmi. Mint diák szívesen járnék ebbe a gimibe, mint tanár lehet, hogy az idegeimnek táncolnának a diákok.
Na és persze ott van Cortez, az örökös rossz fiú, akiért mindenki odavan, csakúgy mint Reni. De hogy mi mehet ott a suliban, mikor Cortez imádat indul be?? Vicces lehet! :)

"Reni a hosszú és unalmas nyári szünet után alig várja, hogy viszontláthassa osztálytársait, és persze főleg Cortezt…

Tizedik első félévében azonban egyre több problémával kell megküzdenie: Arnold külön utakon jár, Virág szerelmes lesz (és ezúttal nem egy tinibálványba), Kinga újabb és újabb mániákkal áll elő, na és Cortez… őrajta aztán végképp nem lehet kiigazodni.

Mindeközben továbbra is pörög az élet a Szent Johannában: új kihívások, új események és új balhék követik egymást…"

Értékelés: 4,5

2012. szeptember 3., hétfő

Könyv - Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2. – Együtt

Elolvasva: 2012. 09. 02.
Ez a sorozat egyre jobban tetszik! Nem gondoltam volna, mikor a kezembe vettem, hogy egy tinikönyvért -  ami nagyon felkapott mostanában - akaratom ellenére ennyire rajongani fogok. De így van, ez történt meg! :) Egyre jobban kezdem a szereplőket megismerni, megkedvelni. Örülök, hogy nem csak a legjobb dolgokat írja le az írónő, hanem a szomorúságot, a kétséget is. A tiniszerelem meg nagyon jó, nagyon nagyon!! :D Vannak olyan jelenetek, napok a történetben, amit muszáj azonnal elolvasnom, még-még-még és még ha el is kések, akkor is elolvasom. :) Ez a függőség jele!

"Kilencedik második félévében az iskolai élet ezerrel pezseg: farsangi bál, Valentin-hét, Valentin-napi bál, tavaszköszöntő buli, osztálykirándulás és még sok minden más…
Az osztályközösség eközben egyre jobban összekovácsolódik.
Reni érdeklődése Cortez iránt szerelemmé változik; vágyakozás, reménykedés, féltékenység, csalódás, aztán ismét reménykedés között őrlődik, mert a fiú viselkedése egyáltalán nem egyértelmű…"

Értékelés: 5